За програмою Meet and Code реалізували 14 проєктів в Code Club Україна!

За програмою Meet and Code реалізували 14 проєктів в Code Club Україна!

Всеукраїнська освітня ініціатива Code Club Україна кожен рік бере участь в Meet and Code! Цього року регіональні філії ініціативи за підтримки партнерських громадських організацій виграли 14 грантів на 126 000 гривень для реалізації кращих проєктів.

2021 року участь в програмі Meet and Code взяли 5 регіонів Code Club Україна: Львівський, Івано-Франківський, Криворізький, Луганський та Одеський. Участь в заходах та проєктах, які виграли гранти, взяли понад 200 дітей. Весь процес супроводжували ментори Code Club Україна та куратори регіонів.

Всі проєкти, підготовані та реалізовані в рамках Meet and Code, були присвячені інноваціям, вмінням їх використовувати та реалізовувати завдяки цьому корисні для суспільства та загалом планети ідеї. Теми проєктів привертали увагу до питань екології, культури, мистецтва.

Code Club Кривий Ріг виграв 2 гранти та реалізував цікаві активності:

  • 3D Friday для учнів з села Ордо-Василiвка. Дослідження можливостей програми TinkerCad та вивчення 3D-моделювання.

  • Онлайн-курс «Мандруємо Україною»: створення анімаційної розповіді/гри про рідний край за допомогою Scratch.

3 проєкти реалізував Code Club Львів за підтримки Благодійної організації «Благодійний фонд «Хочу Жити» у співпраці з Львівською обласною бібліотекою для дітей. Всі заняття проводилися для дітей ветеранів та учасників АТО/ООС:

  • Створення мультфільму за допомогою програми Powtoon.

  • Створення коміксів у програмі Storyboard That. Розроблення сценарію та художнє оформлення.

  • Створення на платформі Tinkercad власної 3D моделі персонажа Among Us – відеогри на соціальну дедукцію.

В Code Club Луганщина провели три онлайн-івенти й об’єднали 45 учасників, серед яких і учні, і ментори:

  • Триденна онлайн-Школа Coach for Coaching, результат якої – звання ментора Code Club, перші спроби наставництва й співпраця з досвідченими менторами-програмістами. Незабаром випускники школи вже викладатимуть у новому семестрі ініціативи.

  • Scratch-батли між менторами та їхніми учнями. Протягом двосерійного онлайн-турніру учасники презентували свої проєкти про захист довкілля, тварин, і навіть майбутнє Code Club 2500 року.

  • HackerRank Sessions – дводенна академія для підлітків, стрижнем якої став інтенсивний темп кодування на платформах CodecAcademy та HackarRank.

В Code Club Одеса реалізували 3 проєкти, присвячені суспільно-важливим темам:

  • «Цирк без тварин: чому це важливо». Майстер-клас з програмування для дітей 8-10 років.

  • Тренінг з ІТ-безпеки для підлітків 13-15 рокiв.

  • STOP global warming. Майстер-клас з програмування для дітей 10-12 років «Зміна клімату та глобальне потепління».

Що важливо, одеський регіон зробив акцент на заохоченні до програмування та STEM-науки дівчаток. Тож серед дітей – учасників трьох проєктів майже 30% займали дівчата.

Code Club Івано-Франківськ – рекордсмени ініціативи цього року за кількістю грантів – тут реалізували 5 проєктів!

За підтримки ГО «Робоклуб ІФ»:

  • Онлайн конкурс-хакатон з програмування на Scratch «Green Coding»: зібрав 11 команд, 33 учасників, 8 менторів, призи на 3 тис. грн.

  • Логічний онлайн-квест «Дівчата у світі ІТ»: 96 учасників, 33 фіналісти, 3 призери, призи на 3 тис. грн.

За підтримки ГО «Спілка української молоді», Київ:

  • Онлайн-конкурс «Пізнавай Україну зі Scratch»: 10 команд, 30 учасників, 9 менторів, призи на 5 тис. грн.

  • Онлайн-курс «Твій 3D-світ у Tinkercad». В рамках цього проєкту спільно з ПНУ, СУМ та Угорницьким ліцеєм придбано 3D-принтер для осередку Code Club.

За підтримки ГО «Жіноча сотня», Кривий Ріг:

  • Онлайн-курс з розробки Android додатків «Code to discover Europe». Придбано магнітно-маркерну дошку, камеру, колонки, канцтовари, книжки та базові набори Arduino для осередку Code Club.

Всі зазначені події відбулися у межах ініціативи Meet and Code, що фінансується корпорацією SAP та Федеральним міністерством внутрішніх справ Німеччини. В Україні Meet and Code впроваджується Ресурсним центром ГУРТ у співпраці з організаціями TechSoup Europe та Haus des Stiftens gGmbH.